Noam a jeho recepty s příběhem

Publikováno 23. září, rubrika Blog, autor

Noam - recepty s příběhem

Náš obědový král ze Spojka Karlín a zástupce šéfkuchaře ve Spojce i Etnosvětě se ve svém volném čase zapojuje do různých projektů. Tentokrát byl osloven Sdružením pro integraci a migraci v rámci projektu “recepty s příběhem”, aby provedl účastníky školy vaření typickou kuchyní své země. Vybral si recept na lilkový baba ganoush, jeruzalémský mix a tahinovou zmrzlinu. Celý kurz vaření se nesl v uvolněné atmosféře s gruzínským vínem a dobrým jídlem 🙂

A my bychom vám rádi převyprávěli příběh, který byl sepsán pro účastníky školy vaření.

“Noam Darom se narodil v roce 1981 v Jeruzalémě. Vyrostl v Horní Galileji v severním Izraeli. Tři roky sloužil v armádě. Jeho následný plán cestovat po světě se změnil, když se zamiloval do Češky.

Poté, co se přestěhoval do Prahy, studoval obor „Volné umění“  na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a živil se při tom výukou Hebrejštiny. Po třech letech v Praze začal mluvit česky a integrace už nebyla problém.

Umělecká kariéra byla jednou z možností, ale když se narodily děti, tak se Noam rozhodl, že přejde k jiné vášni, která ho provází životem, a to gastronomii.

Noam - recepty s příběhem

Během posledních deseti let pracoval v těch nejlepších vegetariánských (přestože není vegetarián) restauracích v Praze: Lehká hlava, Estrella a Etnosvět. Postoupil z pozice commis chef (kuchařský učedník) na zástupce šéfkuchaře.

V tuto chvíli pracuje jako senior sous-chef (hlavní zástupce šéfkuchaře) v nově otevřené restauraci Spojka Karlín, jejímž hlavním konceptem je spojovat u jednoho stolu všechny, kteří chtějí jíst dobře. Bez předsudků a bez ohledu na to, jestli se jedná o vegana, vegetariána, nebo milovníka masa.

Jeho orientální původ se projevuje tím, že se na prvním místě snaží hledat odvážné chutě – ostrost, kořeněnost a sladkost – v té správné rovnováze. Jeho umělecká minulost pak přináší do jeho jídel estetickou prezentaci, jasné barvy a důmyslnou kompozici.”