Únorový recept – Thajské curry s uzeným tofu

Publikováno 21. února, rubrika Blog, autor

Každý měsíc Vám přinášíme jeden z receptů našeho autorského kalendáře pro rok 2019. Náš sous chef Honza si pro Vás připravil trošku složitější recept na měsíc únor, ale stojí za to! To slibujeme 🙂 Dejte nám vědět, jak se curry povedlo, budeme se těšit na fotky #etnosvet #tastewithoutborders #etnosvetlife

Ingredience na 4 porce:

  • 800 g uzeného tofu
  • 1,5 l kokosového mléka
  • 0,7 l kokosové vody
  • panenský kokosový olej
  • 40 g čerstvé kurkumy
  • 80 g zázvoru
  • 40 g galangalu
  • 4 ks červené cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce zelené curry pasty
  • 1 kávová lžička červené curry pasty
  • půl lžičky orestovaného curry
  • 4 ks celé skořice
  • 5 ks bobkového listu
  • 1 ks hřebíčku
  • 2 ks badyánu
  • 2 ks citrónové trávy
  • šťáva a kůra z 1 limetky
  • půl lžičky mletého zázvoru
  • půl lžičky anýzu
  • sůl
  • pepř
  • bylinky – koriandr, thajská bazalka, perila, jarní cibulka
  • 3 ks pak choi

Příprava: V hrnci rozehřejeme kokosový olej, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, kostičky zázvoru, galangalu a kurkumy. Přidáme badyán, skořici, mletý zázvor, bobkový list, citrónovou trávu (kterou jsme na konci rozbili hranou nože), anýz, česnek, hřebíček a na mírném ohni restujeme 5 minut.

Dále vmícháme obě curry pasty a důkladně orestujeme. Přilijeme kokosové mléko i vodu, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Po 25 minutách přidáme nadrobno nakrájené bylinky. Měla by převládat chuť perily a thajské bazalky.

Tofu nakrájíme na trojúhelníčky a vložíme do omáčky na dalších 25 minut. Těsně předtím, než dovaříme curry omáčku, rozpálíme pánev a na kokosovém oleji orestujeme omyté a na plátky nakrájené pak choi. Podáváme společně s curry a jako přílohu volíme ideálně květák s chilli a rozmarýnem z následujícího receptu na měsíc březen.

Dobrou chuť!